ee

OD DOMIŠLJIJE DO REALNOSTI

Blog Comments Off

Domišljija je vrt, ki ga je treba negovati. Naša domišljija je predigra naše prihodnosti. Četudi realnost človeka usmerja v tradicionalne vzorce ravnanj – kalupe in šablone, ga notranji šepet vedno znova vabi k iskanju drugačnosti in presežnosti. Domišljija je torej nekakšno vrojeno varovalo, ki življenju daje navdih, zaupanje in upanje.

NACIONALNA IDENTITETA

ŽIVETI Z ŽELEZOM
Naša dediščina, naša pot, naša identiteta….

JEKLO NA POTI IZ “FABRIK” V MESTA
(Je)kleni ljudje ali jeklene skulpture so v najširšem smislu izrazi ali obrazi koroške kulturne identitete. Jeklo, trdna zlitina, tudi zlita s sržem koroške biti. Zdi se, kot da bi mehkobo ljudi nenehno spremljalo jeklo, (so)določalo značaje prebivalcev oziroma celoten družbeno-kulturni kontekst. Jeklarska industrijska tradicija je stoletja puščala in še naprej globoko zarisuje sledi v kulturi v širšem pomenu besede. V načinu proletarskega življenja, v vsak-danjem bivanju delavcev…

FORMA VIVA
Identiteta industrijskega mesta Forma viva (ali žive oblike) je zlasti na Ravnah, nepogrešljiv del okolja. Verjetno ni naključje, da so prav v spremenjenih okoliščinah, ko se vprašanja med prihodnjo vezjo gospodarst-va in kulture sprožajo sama po sebi, razmišljanja tudi o teh “živih oblikah” postala bolj intenzivna. Ne nazadnje lahko tudi z gospodarsko rastjo v obdobju, v katerem so skulpture nastale, potegnemo vzporednico z današnjim časom.

Foto: Saša Mencinger

KNJIGA

IZHODIŠČE
Commedia dell’arte je nastala v Italiji v 16. stoletju in ostala priljubljena vse do 18. stoletja. Na začetku so se predstave odvijale na prostem s skromno scenografijo, ki so jo sestavljali maloštevilni odrski predmeti.

RAZVOJ KONCEPTA
Rokoko je zadnje zgodovinsko umetnostno obdobje, ki se je uveljavilo v vseh evropskih državah v začetku 18. stoletja med obdobjema baroka in klasicizma. Beseda rokoko je francoska in pomeni kup kamenčkov, kar spominja na drobne okraske, značilne za umetnost v tem času. Za rokoko je značilno izjemno razkošje in bogastvo in zelo natančna umetnost.

Foto: Matjaž Tančič                       Foto: Anže Godec                       Foto: Saša Mencinger

DEKONSTRUKCIJA MOŠKE SRAJCE

IZHODIŠČE
Marie Sklodowska Curie, poljsko- francoska fizičarka in kemičarka. Rojena je leta 1867, Varšava, Poljska. Bila je pionirka na področju sevanja, skupaj z Becquerelom in možem kot prva ženska Nobelova nagrajenka za fiziko in osem let kasneje tudi Nobelova nagrajenka za kemijo.

RAZVOJ KONCEPTA
mesta prihodnosti-FUTURIZEM

  • 3
  • 2
  • 1
  • StudioObleke2 047
  • StudioObleke2 052
  • dekonstrukcija
Pin It

» Blog » OD DOMIŠLJIJE DO REALNOSTI
On September 26, 2013
By

Comments are closed.

»